Tiistai 2.7. – Ylös vuorille

Tiistai 2.7. – Ylös vuorille

_MG_7345
Wipptal

Aamu aukesi Wipptalissa aurinkoisena. Loman ensimmäinen päivä siis alkoi heti mukavasti. Yö sujui todella syvässä unessa. Mikä se onkin että tääll nukkuu aina kuin tukki. Syvää ja levollista unta. Vuorissa on stressistä parantavaa voimaa.

Aamiaisen jälkeen suuntasimme kulkumme kohti Stubaitalia ja Fulpmesia. Katto auki!

Aamu aukesi
Stubaital

Ostimme Stubai-kortin nousuja varten. Sillä saa nousta viisi kertaa seitsemän päivän aikana eri Stubaitalin hisseillä. Myös kesäkelkkaradan saa laskea. Kortti käy myös paikallisbusseissa ja junassa Fulpmesista Innsbruckiin. Kortin hinta on 55 euroa. Se kannattaa ostaa jos vähänkin käy ylhäällä.

Nousimme Fulpmesista Schlick 2000 -hissillä ylös vaellusalueelle. Olimme päättäneet ottaa pari ensimmäistä paivää hieman hillitymmin. Emme halunneet maitohapottaa reisiä heti. Kabiinihissi kuljetti meidät yli 2000 metrin korkeuteen. Kabiineissa on jännä tunnelma. Hiljaista ja rauhallista.Mitä nyt pomppii kun mennään pylvään rissojen yli. Maisemia saa ihailla rauhassa.

P1080127

P1080272
Stubaiblick

Ylös päästyämme huikeat näköalat hiljentävät vaeltajan. Näitä jättiläisiä voi vain kunnioittaa. Ei hallita.

P1080136

Kesä on myöhässä vuorilla. Ei oikeastaan haittaa, koska se merkitsee upeaa kukintaa alppiniityillä. Ja kyllä muuten kukkia piisaakin.

_MG_7369

_MG_7390
Ystävämme vuoret!

Alppiruusut ja erilaiset katkerot kukkivat kilpaa vuorten rinteillä. Katse tähyilee kauas. Stressi valuu pois. Sen oikein tuntee. Rytmikkäine sauvaniskuineen vaeltaja nousee ylemmäs. On hyvä olla.

_MG_7451
Alppiniitty kukkeimmillaan.
P1080178
Vaellusreitit ovat hyvin merkittyjä
_MG_7477
Lampaat laidunavat alppiniityillä
_MG_7535
Taustalla Nordkette
P1080161
Hyvä siinä on vaeltajan tallustella

Suuntasimme tauolle Sennjoch Hüttelle. Hyvin helppo vaellus hyviä polkuja pitkin. Nautimme hieman keittoa ja juomaa. Mare sai traditioksi nousseen oluen. Joka kerta se laitetaan Juhan eteen. Mies juo olutta, nainen mehua.

P1080187
Taukopaikka
P1080190
Traditiot ovat tärkeitä.
P1080192
Lounas

Lounaan jälkeen kävelimme ylängollä ja suuntasimme lopulta askeleemme kohti hissin yläasemaa. Alhaalle olisi päässyt myös polkuja pitkin, mutta emme halunneet eka päivänä jalkoja tukkoon.

P1080199

 

Vaelluksemme ovat saaneet hieman pyhiinvaelluksen luonteen. Vähän pakostakin. Niin paljon polkujen varsilla on paikkoja joissa pysähtyä ja hiljentyä hetkeksi. Tämä kaikki on se, miksi tänne vuosi vuoden perään tulemme. Pienet kappelit, krusifiksit, upeat kirkot. Kaikki mahtavien vuorien ympäröimänä. Siinä ihminen on pieni. Jumala suuri. Hyvä siinä on levätä.

P1080209
Krusifiksi matkan varrella

Paluun teimme eri reittiä kiertäen Gipfelin toisen reunan kautta. Polku oli kapeampi, mutta näkymät kyllä sitten huomattavasti paremmat. Polku kulki rinteessä ja aijoittaine siinä oli myös varmistusvaijeri. Näihin maisemiin pääsee kaiken kuntoiset. Paljon näkee 80-vuotiaita täällä ylhäällä. He tulevat nauttimaan näistä maisemista. Kävelevät lyhyen polun ja palaavat taas alas.

P1080212
Tästä ei maisemat paljon parane
P1080224
Alhaalla laaksossa Fulpmes

Kreuzjochin yläasemalla kiertää luontopolku, jossa voi opetella alueen flooraa. Monta taulua löytyy kuten eri kukkiakin.

P1080253
Luontopolulla

Wipptal ja Stubaital muodostavat hienon kokonaisuuden. Talvella riittää lasketeltavaa ja kesällä myös vaeltamista. Kivoja pikku kyliä ja kaupunkeja. Laaksot ovat rauhallisempia kuin esimerkiksi Ötztal, joka on varsinainen turistilaakso. Siellä sijaitsee mm. Sölden. Wipptalin sivulaaksot kuten oma Schmirntalimme on jotenkin säilynyt alkuperäisenä. Hotelleja ei juuri ole. Maalaistaloja ja toki niissä lomahuoneistoja. Mutta elämänmeno on alkuperäisen oloista ja verkkaisempaa kuin esim. Ötztalissa. Se merkitsee myös vähäisempiä iltamenojen paikkoja. Schmirnissä on lähinnä tuo Pub Koma tuossa Saxerhofin lähellä.

Liikennettä Wipptalissa on paljon koska Brennerin moottoritie halkaisee laakson. Rekat jyräävät sitä pitkin yötä päivää. Mutta moottoritie on korkealla siltojen päällä ja vuorenrinteillä. Se ei juuri laaksossa tunnu. Toki korkeat siltojen silhuetit näkyvät.

P1080263
Stubaital ja takana Inntal

Wipptalista on helppo mennä Tirolin pääkaupunkiin Innsbruckiin, joka sijaitsee Inntalin ja Wipptalin liittymäkohdassa.

P1080275
Blogien päivitystä

Päivän vaelluksen jälkeen laitettiin kämpillä ruokaa ja päiviteltiin blogejamme. Muuta ei juuri tarvinnut. Talven paineet alkvat valumaan harteilta ja uni maittaa. Niimpä vetäydyimme lukemaan jo 21 maissa ja ei aikaakaan kun Sumpfkopfin täytti tyytyväinen uninen tuhina.