Tiistai 10.7. – Vanhat autot

Tiistai 10.7. – Vanhat autot

Meille on syntynyt jo perinteeksi vierailla Südtirol Classic Schenna Rallyessa katsomassa vanhoja, hienoja autoja. Ralli on sattunut useana vuonna lomamme ajaksi. Niin nytkin. Kello soi klo 6 (lomalla!) ja pakkasimme kamerat ja picknictarpeet autoon ja suuntasimme Timmelsjochin alppitien ylitse Italian Etelä-Tiroliin, joka ei kovinkaan paljon erotu Itävallan Tirolista. Kulttuuri ja kieli on sama.

Aurinko pilkisteli pilvien seasta ja ilma oli aika kirppaakkaan viileää. Liikennettä ei juurikaan ollut vielä aamuvarhaisella, joten saimme ihastella maisemia varsin rauhassa.

Ensimmäinen etappimme oli Jeufenpass. Sieltä löysimme oivallisen tarkkailupisteen ja kuvauspaikan vuoren rinteestä juuri ennen satulan ylitystä. Aamueineet pöydälle ja autoja odottelemaan. Autot olivat lähteneet Schennasta klo 8.30, joten emme joutuneet kauaa odottamaan kun autoja alkoi kurvaamaan paikkamme ohitse. Sää oli ilmeisesti säikäyttänyt osan osallistujista, koska yllättävän vähän autoja kiipesi Jeufenpassin kautta Vipitenoon tai oikeasti Sterzingiin. Täällä on kaupungeilla sekä alkuperäinen saksankielinen nimi että italialainen nimi.

Ajatus oli ensin kurvata suoraan Pennenpassin alppitielle, mutta koska aikaa oli runsaasti päätimme käydä myös kaupungissa. Ja sehän kannatti. Auto parkkiin ja ihastelemaan vanhassakaupungissa parkissa olevia autovanhuksia.

Täydensimme hieman pizzalla picknictarpeistoamme ja parin tunnin turisteilun jälkeen suuntasimme Pennenpassiin. Sen ylitettyämme löytyikin upea picnicpaikka ja levitimme tykötarpeet pöydälle keskelle upeaa vuoristomaisemaa. Nautimme salamia, juustoja, pizzaa, mustikoita ja hieman juomaa.

Pikkuhiljaa vuorten takaa alkoi hiipimään tummia pilviä. Saatuamme ruuat perempiin suihin alkoikin ripsiä vettä. Harmi. Useimmat autovanhuksista kun olivat avoautoja. Sade tiivistyi hetki hetkeltä ja kun autot kurvasivat tarkkailupaikkamme ohitse välillä satoi kovaakin.

Aikamme kuvattuamme läksimme autojen perään jo aika kovassa sateessa. Rallyn osallistujia oli eri paikoissa sadetta pitämässä. Lopulta sade hellitti hieman ennen Bolzanoa, jota kierrettyämme jatkoimme kohti Merania. Bolzanossa uskalsimme jo laskea katon alas 26 asteen lämmössä. On mielenkiintoista miten ilmasto muuttuu kun ylitetään raja Italian puolelle. Välimeren lämminkostea ilma iskee vastaan.

Merania lähestyessa pilvet alkoivat jälleen olla melko tummia ja moottoritien huoltamolla nostimme katon uudelleen ylös. Meranissa jo sitten alkoikin sataa ja sitä sitten kestikin aina Timmelsjochin Itävallan puolelle saakka. Välillä todella rankasti. Timmelsjochin ylitimme aivan pilvessä. Näkyvyys putosi välillä lähelle nollaa.

Kotilaakso kutsui kulkijoita ja sen verran myöhään kun pääsimme kämpille alkoi myös aika noeasti uni kutsumaan. Eipä aikakaan kun Weiskogelblickin täytti uninen tuhina.