Perjantai 6.7. – Kirchentag

Perjantai 6.7. – Kirchentag

Aamulla katselimme parvekkeelta ajankohtaista ja tarkkaa sääennustetta ja sen jälkeen epätarkempaa internetzistä. Kumpikin lupailivat sadepäivää. Satoi koko päivän. Päätimme lähteä kirkkokierrokselle Ötztaliin.

Ensin ajoimme Ötziin, jossa kapeita katuja pitkin pujottelimme upealla paikalla vuoren rinteellä sijaitsevaan  kirkkoon, joka on omitettu kahdelle pyhimykselle, Pyhälle Yrjölle ja Nikolaukselle. Kyllä, se on siis ”partiolaisten ja joulun kirkko!”

Kirkossa oli selvästi kutsunut sadepäivänä muitakin vierailijoita piipahtamaan. Ensin pistäydyimme siunauskappelissa, joka sijaitsee kirkon alakerrassa. Sen ovelta löytyi myös ensimmäisen maailmansodan muistotaulu.

Hautausmaat ovat täällä varsin bling blingiä. Samoin kirkkojen sisätilat. Runsaat koristeet pienissäkin kirkoissa. Ja koska alueen laaksot ovat niitä reittejä, joita pitkin kristinusko levisi pohjoiseen, niin kirkoilla on myös näyttäviä historioita. Osa kappeleista saattaa olla ensimmäiseltä vuosituhanneltakin. Suomessa oltiin matkalla Uralilta kohti Suomea.

Konfirmoidut ovat näyttävästi esillä. Jokaisen nimi ja valokuva on koko seurakunnan näkyvissä. Samoin kirkkoon on tehty suuri kynttilä, jossa on jokaisen konfirmoidun nimet. Hieno tapa. Miten meidän kirkossamme Suomessa rippikoululaiset oikeasti otetaan huomioon koko seurakunnan kanssa?

Katolisen ja reformoidun kirkon erottaa selkeästi siitä että katolisissa kirkoissa krusifiksit ovat keskeisiä kun taas reformoiduissa kirkoissa on tyhjät ristit.

Ajelimme aina Kühtain laskettelu- ja vaelluskekukseen saakka varsin kovan nousun. Siltikään ei päästy sadepilvien yläpuolelle. Satoi aina vaan.

Kirkon edessä oleva katukiveys muistutti omasta Scodastamme, jonka rekisteritunnus alkaa JHS-

Kühtainin kirkossa oli tyylin mukaiset pääsiäisen asematkin. Moderneja maalauksia. Kaikkia kahtatoista ei kirkosta löytynyt, liekö vielä maalaukset kesken?

Kühtain modernissa kirkossa piipahtamisen jälkeen suuntasimmekin kohti Ventertalia kaupan kautta. Pienet päiväunet maistuivat matalapaineen alla. Huomiseksi on luvattu jo parempaa säätä.