Maanantai 19.7. Kolmen kirkon kylä

Maanantai 19.7. Kolmen kirkon kylä

Gosau on kolmen kirkon kylä ja siitä erikoinen paikka, että se on siis hyvin katolisessa maassa luterilainen kylä. Uskonto on perinteisesti mennyt kylittäin. Myös Saksassa ja siellä mitä etelämmäksi on tultu, sita katolisemmaksi on mennyt. Täältä löytyy myös Bayerin luterilaisen kirkon lomakoti (ihan niinkuin vinkiksi sinne kotimaahan): Haus Leopold

Gosau on viehättävä kylä. Aika pieni. Muutama kauppa, pankki, huoltamo ja melkein joka talossa Zimmer Frei.

Alue on erinomainen talviurheilupaikka. Lumivarmakin. Täällä otettiin ensimmäisen kerran elämässä tuntumaa Alppeihin hiihtolomalla 1985. Silloin tosin asuttiin Bad Goisernin puolella, mutta päivittäin lähdettiin Gosaun kylästä laskettelemaan Annabergiin ja Russbachin suuntaan. Seitsemän kilometrin mittaiset rinteet olivat huimat suomalaisiin rinnepituuksiin tottuneelle.

Päivän retkemme suuntautui Gosauseelle, joka sijaitsee hieman Gosaun ulkopuolella. Järven ympäri kiertää hyvin hoidettu vaellustie. Ilmakin oli sopivan puolipilvinen. Ei liian kuuma, ei liian kylmä.

Gosausee on 931 m korkeudessa sijaitseva, 1,8 km pitkä ja 0,5 km leveä alppijärvi. Syvimmältä kohdaltaan järvi on 82 m. Kesällä järvi kaikesta huolimatta lämpeää n. 20 asteiseksi joten se on mainio uimapaikka. Vesi on todella kirkasta ja pohjan näkee aika syvältä. Gosauseen takana on Hinterer Gosausee, joka on pienempi 800×600 m ja ”vain” 36 m syvä. Pienempi järvi sijaitsee ylempänä 1154 m korkeudessa.

Niin kansainväliset seikkailijat lähtivät ”vaellukselle” kohti Hinterer Gosauseetä. Paljon oli muitakin matkalla eri maista, ainakin sisarkansan Unkarin, väkeä tavattiin matkalla. Ja paljon tsekkejä, mutta niillä oli prahat loppu.