Maanantai 19.7. Alppitikkaat

Maanantai 19.7. Alppitikkaat

Reittimme varrelta löysimme erinomaisessa kunnossa olevan ja hienosti rakennetun kiipeilyradan. Laserer Alpin Steig. Ylhäällä vuorella oli ihan oikeakin reitti. Tämä järven rantakallioon rakennettu oli harjoittelua varten. Ei ollut valitettavasti valjaita mukana. Toki olisi voinut tilata opastuksen.

Reitin kulun näkee tästä järven vastapäiseltä rannalta otetusta kuvasta. Kysymys on siis kallioon kiinnitetyistä askelmista ja varmistusjärjestelmästä. Ei ole siis varsinaista kalliokiipeilyä vaan extremeä. Ihan adrenaliini tuossakin liikkuisi. Välillä radalla mentiin highropella, välillä askellimilla ja osoittain myös teräsköysitikkailla.

Aika makeaa olisi näissä maisemissa tuota kokeilla. Pitäisi olla kuitenkin oikeat välineet mukana. Teräsköysitikkaita laskeuduttiin ylhäältä alas järven tasolle ja siitä sitten sivuttain lähtöpaikkaan.

Askelmat oli kiinnitetty kunnolla kallioon ja koko reitin matkalle oli kiinnitetty varmistusvaijeri, johon valjaissa kiinni olevat slingit hakasilla kiinnitetään. Putoamisen sattuessa valjaat estävät kohtalokkaan putoamisen. Raapaisuja kalliosta kyllä voi saada ja staattisena ratkaisuna slingi voi nykäistä pudotuksessa aikalailla.

Reitille pääsi kuka vaan sekä milloin vain. Se ei ollut mitenkään suljettu vaan polulta pääsi halutessaan samantien kokeilemaan reittiä.  Epäilisin, että joku oli vuosi sitten reittiä yrittänyt kokeilla ilman asianmukaisia välineitä kohtalokkain seurauksin. Pieni hautakivi oli muistuttamasta siitä, että kiipeily ei ole uhkarohkeiden puuhaa, kuten Veikka Gustafsson on todennut. Riskit on tiedettävä ja niihin on varauduttava.