Linnasta linnaan – Lauantai 21.7.

Linnasta linnaan – Lauantai 21.7.

Brennerin moottoritien silta sumussa
Brennerin moottoritien silta sumussa

Aamulla suunnitelmat muuttuivat kokonaan. Sää oli sen verran sumussa ja sateessa, ettei isäntiemme Ellerhüttelle kannattanut lähteä. Olimme toki siihen varautuneet, mutta kun sovittuna ajankohtana klo 9 astelimme alakertaan, niin emäntä tuli vastaan ja pahoitteli, ettei kannattanut lähteä. Eikun autoon ja navigaattori päälle. Sieltä valitsimme nähtävyyden aika summanmutikassa. Matka suuntautui sitten Italian puolelle Bruneckiin linnaa katsomaa. Eikun riisseli hyrräämään ja kohti rajaa.

Brennerin rajalla
Brennerin rajalla

Rajalla pysähdyimme Brennerin kirkolle ja kauppapaikoille. Solassa rajalla on hyvin moderni kirkko. JA paljon kauppoja. Iso Outlet-myymälä olikin tullut jo tutuksi ja parit kengät oli sieltä hankittu. Nyt oli sitten vuorossa pienet kojut, joita oli Italian puolella. Mare löysi kojusta uuden lompakon.

Rajalta suunnattiin sitten kohti Bruckia melkoisen kovassa sateessa läpi Etelä-Tirolin laaksojen. Hyvin kaunista seutua myös tämä puoli Tirolia. Kylät olivat hyvin saksankielisiä. Niinkuin olen todennutkin, oikestaa isoin ero on se, että poliisiautojen kyljissä lukee Carabinieri eikä Polizei ja univormut ovat astetta machompia.

Bruneckin sateisilla kaduilla
Bruneckin sateisilla kaduilla

Ajelimme ensin Brennerin moottoritien viertä maantietä (SS12) pitkin. Lago di Várnan kohdalta käännyttiin sitten melkoisen liikenneympyrän kautta SS49 kohti Bruneckia (ital. Brunico). Matkamme kulki kauniin maisemien poikki Pulstertalia mukaillen. Tuntui kuin vastaan olisi lähtenyt koko Italia liikkeelle. Monen kymmenen kilometrin suma autoja seisoi tiellä. Onneksi vastaantulevalla kaistalla. Vettä pudotteli edelleen. Bruneckiin saavuttuamme tuli sama asia mieleen kuin maantiellä. Kaikkiko tänne kaupunkiin on nyt halunneet. Porukkaa ja autoja oli melkoinen määrä pikkukaupunkiin. Alkoi ankara parkkipaikan metsästys. Kauduilta sitä ei löytynyt. Hermot kovilla. Lopulta navigaattori vei meidät keskustan parkkihalliin. Pieni varoituksen sana. Italialaiset parkkihallit ovat mitoitettu ilmeisesti Fiat 500:lle. Sen verran kapeita ovat ruudut ja tiukkoja käännökset. Kieli keskellä suuta saa olla, ettei raavi autoa. Ja kun italialaiset eivät niin kauheasti piittaa tekemistään naarmuista. Toisten autoihinkaan. Vuokra-autolla se vain tietää sitten takuusumman menetystä.

Bruneckin linna
Bruneckin linna

Käänsimme peilit ja jätimme Mersun Herran huomaan parkkihalliin ja nousimme sopivasti maanpinnalle vanahankaupungin viereen. Vettä satoi kaatamalla. Onneksi mukana oli sadeviitta ja kauppakadulta ostimme vielä sateenvarjonkin. Sen suojista oli helpompi kuvata kuin vain kädellä suojaten. Väkeä ja sateenvarjoja oli paljon liikkeellä. Käppäilimme pitkin vanhankaupungin katuja suuntana linna ja paikallinen kirkko. Jälkimmäinen tuli eteen ensin ja sieltä bongasimme taas noita hieman spookeja pääkalloja. Aikamme kirkossa sadetta pideltyämme kiipesimme linnamäelle Schloss Bruneckiin, jossa majaa pitää Reinhold Messnerin nimeä kantava vuoristomuseo RIPA (http://www.messner-mountain-museum.it/). Siellä oli mielenkiintoinen näyttely vuoristolaisten elämästä ympäri maailmaa, Nepalista Afrikkaan ja Eurooppaan.

Linnassa kiertelyn aikana sade taukosi ja ei aikaakaan kun aurinko paisteli lämpimästi taivaalta. Oli aika etsiskellä ruokapaikka. Turistit olivat kansoittaneet paikat vanahankaupungin ostoskaduilla. Lopulta löysimme oivallisen paikan läheltä parkkitaloa. Matkalaisten suihin katosi oivallinen gulashikeitto aika nopeasti. Vielä haimme jäätelöt (oltiin Italiassa) jäätelökojusta. Pienen kävelyn jälkeen olikin aika jo suunata kohti Schmirniä.

Franzenfeste
Franzenfeste

Nyt ruuhka oli kolarin takia sitten toiseen suuntaan. Matkalla bongasimme vielä pari linnoitusta. Varsin iso linnoitus sijaitsee SS12 varrella, Franzenfeste (http://www.franzensfeste-fortezza.it/). Valitettavasti se oli menossa jo kiinni, joten lähempi tutustuminen jäänee seuraavaan vuoteen. Näyttää mielenkiintoiselta paikalta. Siis jos on kiinnostunut sellaisista. Matka sujui nopeasti ja ihan kokonainen päivä tuli Italian puolelle suuntautuneesta retkestäkin. Ilta sujui jo seuraavan päivän kotimatkaa miettien. Loma loppuu. Hyvä reissu vaikka illalla haikea mieli olikin. Ikävä jättää nämä maisemat. Onneksi tänne pääsee takaisin.