Lauantai 8.7. – Kaunertal Gletscher

Lauantai 8.7. – Kaunertal Gletscher

Heräsimme hyvin nukutun yön jälkeen aika aikaisin. Verhoja raottamalla näimme, että keli oli kirkas puolipilvinen keli. Suunnitelma oli valmis. Nousisimme ylös Kaunertalin jäätikölle ja sieltä kolmen maan näkymiin.

Aamupalan jälkeen nostimme Minin katon auki ja suuntasimme kohti Kaunertalin päätä sekä jäätikkötietä. Matkalla ohittaisimme kuusi eri alppialuetta omine kasveineen ja eläimineen alhaalta laaksosta jäätikölle. Jäätikkötie on maksullinen. Päiväkortti henkilöautolle maksaa 24 euroa ja 14 päivän kortti maksaa 32 euroa. Alennusta saa Summer Cardilla, jonka saimme majoituksesta.

Tie on kapea ja 26 km pitkä lähtien maksuasemalta 1.273 metristä, nousten ensiksi patojärjelle ja sitten kaikkiaan 29 alppimutkan (kehre) kautta aina 2.750 metriin. Vertikaalista nousua 26 km matkalla on siis 1500 m, joka on aika paljon. Rattia saa vääntää tosissaan ja auton tehoilla on merkitystä. Minimme meni sinne heittämällä.

Tie päättyy jäätikön laskettelualueen ala-asemalle, jossa sijaitsee yleisöWCt ja ravintola. Kesäisin paljon muita palveluja ei sitten olekaan. Karlesjoch-gondolihissi vie turistit aina 3180m korkeuteen kahden maan rajalle. Ylhäällä voi olla yhtä aikaa Italiassa ja Itävallassa ja katsekkä Sveitsiin. Menopaluu aikuisilta on 19 euroa ja lapsilta 13 euroa. Summer Gold Card:illa saa alennusta ja Gletscher Card:illa nousu on ilmainen. Nuo kortit kuitenkin maksavat, joten kannattaa laskea mikä tulee edullisimmaksi. Erikoismaininta täytyy antaa, koska reitti on esteetön. Myös pyörätuolilla pääsee ylös asti maisemia ihailemaan.

Maisemaa myös on. Silmänkantamattomiin riittää vuoria ja karua maisemaa. Ylhäältä näkee mm. Rechenseelle (Lago di Resia).  Aikaa vierähti tovi jos toinekin maisemia ja alppikukkia kuvaillen. Hissin yläasemalta pääsee vielä hieman nousemaan jyrkkää polkua vähän ylöspäin.

Laskeuduttuamme alas päätimme vielä ajella Samnaun kylään Sveitsin puolelle. Samnau on tullivapaata aluetta, joten siellä jotkut tuotteet ovat halvempia kuin Itävallan puolella. Samnaussa nautimme ruokaa ja kiertelimme kauppoja. Mitään ei tarttunut tällä kertaa mukaan. Ostoksia tehdessä kannattaa muistaa tullirajoitukset. Itävallan tulli tekee pistokokeita raja-asemalla. Meidätkin pysäytettiin takaisin tullessa muuten.

Ajelimme kaupan kautta asunnolle Vergötscheniin. Uni maittoi aika nopeasti.