Lauantai 13.7. – Pikavoittopäivä

Lauantai 13.7. – Pikavoittopäivä

Kissa ja Mare
Kissa ja Mare

Aamu alkoi jälleen aurinkoisena. Kuuma päivä tiedossa. Päätimme hyvin ja pitkään nukutun yön jälkeen viettää kaupunkipäivän Innsbruckissa. Tapasimme lähtiessämme alakerrassa emäntämme ja mukavien rupattelujen jälkeen suuntasimme autolle. Siellä meitä tervehti talon kissa, joka normaalisti päivystää ikkunamme edessä olevalla rinteellä hiiriä. Puoliksi nautittuja jyrsijöitä löytyykin automme ympäriltä. Nytkin katti hypähti pellolle automme suojasta. Ilmeisesti Mare alkaa oppia puhumaan kissaa itävaltalaisittain murtaen, koska pellonreunassa vietettiin mukava keskustelutuokio.

Ministä katto auki, Harman Kardonin stereoista Marvin Gayen pehmeä funk soimaan ja nokka kohti Innsbruckia. Kaupunkipäivä voi alkaa.Ajelimme Wipptalin -laaksoa noudattavaa maantietä kohti Inntalia kaikessa rauhassa auringin paisteesta nauttien. Ohitimme Steinachin ja Matrein. Kohta näkyviin tulikin jo Europabrücke, mahtava Brennerin moottoritien silta. Huimaavan korkealla se kulkee.

Europabrücke
Europabrücke

Avoautosta on se hyöt, että voi paremmin kuvailla vauhdista. Aika paljon oli lauantaina liikennettä. Lisäksi maantiellä on tietöitä, joissa toinen kaista on tukossa ja liikennevalot ohjaavat liikennettä. Mutta mihis sitä lomalla on kiire. Nopeasti alkoi Nordkette, Innsbruckin yläpuolella oleva vuori näkymään ja pääsimme kaupunkiin. Navigaattoriin oli laitettu kohteeksi Vanhan kaupungin parkkihalli, joka ei ole halvemmasta päästä, mutta oivallisella paikalla. Iltapäivän paikoitus maksoi 7,20 euroa.

Innsbruck ja Nordkette
Innsbruck ja Nordkette

Kävelimme parkkihallista vanhankaupungin kujille. Yllättävän vähän oli populaa liikenteessä, sen parempi. Päivä oli polttavan kuuma. Shoppailimme ja katselimme elämän vilskettä Tirolin pääkaupungissa. Kaupungissa on noin 190000 asukasta lähiöt mukaan lukien. Suomalaisille kaupunki on tuttu vuoden 1976 talviolympialaisista ja tietenkin Keski-Euroopan mäkiviikoista. Innsbruckissa sijaitsee kaksi yliopistoa (Leopold-Franzens Universität ja Medizinische Universität). Kaupungissa asuu noin kolmekymmentätuhatta opiskelijaa.

Kaupungin suurin nähtävyys on Goldene Dachl. Tämän Friedrich IV. ja Sigmund des Münzreichen 1400-luvulla rakennetun residenssin katos kimaltelee kauas kävelykadulle. Sitä käydään kuvaamassa turistien toimesta. Sen ympäriltä löytyy viehättäviä kahviloita yllin kyllin.

Kultainen katos ja hopeinen tyttö
Kultainen katos ja hopeinen tyttö

Aikamme kaduilla käveltyämme siirryimme Innsbruckin kantapaikkaamme Stiftskelleriin lounaalle. Siellä on hyvä ja nopea palvelu, oivallinen sijainti sekä hyvä olut rouvan mielestä. Rouva valitsi tirolilaisen maalaislautasen ja allekirjoittanut talon makkarasalaatin. Hyvää ja riittävästi.

Tiroler Jaufenplatten
Tiroler Jaufenplatten

Lounaan jälkeen kävelimme hetken Innsbruckin uudenmalla puolella apteekkia etsien, mutta ne olivat jo kiinni iltapäivällä. Aurinko porotti ja niimpä istahdimme kahvilaan nauttimaan jäätelokahvit, nuo helteen virkistävät naminamit. Ennen kuutta olisi ehdittävä vielä käymään kaupassakin, joten suuntasimme kahvilasta autolle ja kohti päivän viimeistä kohdetta Bergiseliä, Innsbruckin olympiamäkeä, joka jostain syystä oli jäänyt menneinä vuosina väliin. Se sijaitsee Innsbruckin eteläpuolella kauniissa puistossa. Sieltä löytyy mm. tirolilaisten jääkareiden museo ja Tirol Panorama.

Tuosta mäestä on moni suomalainen ponkaissut kunniaan, Matti Nykänen, tunnetaan ja muistetaan edelleen täällä sankarina.

Bergisel
Bergisel

Sisäänpääsy alueelle on 9 euroa aikuisilta. Sillä pääsee portista sisälle ja pienellä kabiiniradalla itse tornin juureen sekä hissillä itse tornin näköalatasanteelle. Tornissa on myös ravintola, jos haluaa nauttia maisemista ruuan tai kahvin ääressä. Kannattaa maksaa, koska näkyvät Innsbruckiin ovat todella hienot ylhäältä.

Innsbruck ja Inntal
Innsbruck ja Inntal
Jos hyppy menee pitkäksi, lentää samantien hautasmaalle
Jos hyppy menee pitkäksi, lentää samantien hautasmaalle

Aikamme ylhäällä palloiltuamme, lähdimme takaisin parkkipaikalle. Alhaalla lippuluukuilla parveili turistiryhmä, joka kuvaili aidanraosta aluetta maksamatta sisäänpääsyä. Kuinka ollakaan, niin suomalaisia. Säästäväistä kansaa. Äkkiä autolle ja ihan hiljaa.

Parkkipaikalta suuntasimme kohti kauppaa Matreissa. Koska aika alkoi olla kortilla suhautimme Brennerin moottoritielle. Schmirniin mennessä on kaksi vaihtoehtoa poistua moottoritietä, Innsbruckista tultaessa ensimmäinen on Schönbergin liittymä, jolloin moottoritiemaksu on 2,50 euroa. Nyt ajoimme Matrein liittymään, jolloin moottoritiellä sijaitsevalla tulliasemalla maksettiin kuusi euroa enenmmän eli 8,50 euroa. Kaupalle ehdimme puoli tuntia ennen sulkemisaikaa. Joten hyvin jäi aikaa jääkaapin täydennykselle paikallisessa Spar-marketissa.

Pieni raportti tämän päivän kauppalaskusta. Me siis teemme paljon itse ruokamme. Happy Day mehut 2x1l a’ 1’99 miinus euron ale kahdesta litrasta. Zillertal olut 0,5 l 1,08 euroa, Almdudler 2 l 1,99 euroo, savujuustoviipaleet 150 g 1,99 euroa, kanafileleikkele 150g 2,19 euroa, Zillertal bergwurst (metu) 300 g 3,69 euroa jne.

Edullista
Edullista

Kaupasta lähdettyä tuli sitten se itävaltalainen pikavoitto. Lähestyimme Steinachia, jossa peräkkäin on 70 -nopeuskyltti ja heti perään kaupunkikyltti, joka merkitsee 50-rajoitusta samalla. Mutkan takaa löytyi sitten auto, jonka katolla oli kaksi torvea, kolmas torvi piti nopeusmittaria ja neljäs näytti meille pysähtymismerkkiä. Olimme ajaneet 18 km/h ylinopeutta, siis 68 km/h. Hetken suomalaista ajokorttia pyöriteltyään ja saksalaista autoa ihmeteltyään, konstaapeli kirjoitti pikavoiton, 25 euroa käteisellä, kiitos! Rouvalle tuli hyvä mieli, hymyili ja hekotteli koko loppumatkan, joten kannatti maksaa.

Pikavoitto 25 euroa
Pikavoitto 25 euroa

Schmirniin saavuttiin illansuussa ja emännälle näytettiin kuvia tiistain matkasta Ottenspizille. Päivän kuvat vielä talteen muistikorteista ja päivä oli siinä. Uni alkoi jälleen painamaan silmäluomia jo yhdeksän aikaan. Ei olla hirveitä bilettäjiä. Mutta lepoa tänne onkin tultu hakemaan. Ja sitä saadaan.