Keskiviikko 19.7. – Landeck

Keskiviikko 19.7. – Landeck

Aamu aukeni harmaana ja sateisena Kaunertalissa. Landeckin suunnalla oli kirkkaampaa, joten suuntasimme Minimme siihen suuntaan. Matkalla pysähdyimme Prutzissa tankkaamaan ja ostamaan uuden Vignetten. Kymmenen päivää kului nopeasti.

Taivas aukeni ja aurinko porotti oikein kunnolla. Katto siis alas ja kohti Landeckia. Landeck on alueen suurimpia kaupunkeja Imstin ohella. Asukkaita ei kuitenkaan ole kuin vajaa kahdeksan tuhatta. Kaupunki sijaitsee Oberinntalin, Inntalin ja Patznautalin risteyksessä ja Inn-joki virtaa kaupungin halki. Landeck sijaitsee myös vanhan roomalaistien Via Claudia Augustan varrella. Tietä pitkin on niin kulttuuri kuin kristinusko kulkenut pohjoiseen. Sen varrelta löytyy merkkejä kirkoista jo ensimmäisiltä vuosisadoilta jalkeen Kristuksen syntymän.

Ajoimme suoraan Landeckin linnaan, yhteen pääkohteista Landeckissa.  Linna kohoaa Landeckin yläpuolella Landeckin kirkon vieressä. 1200-luvulta saakka linna on hallinnut kulkua pohjoiseen ja etelään. Linnassa toimii museo ja pieni kahvila. Nousimme portaita aina torniin saakka, josta avautui huikea näköala yli Landeckin. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

Opimme vierailulla myös uutta. Tirolissa lapsia laitettiin vuosisatoja kesätöihin Bavarian puolelle. Ruokaa oli vähän ja kaupungeissa kuten Ravensburg oli pulaa työvoimasta. Lapset, nuorimmillaan kahdeksanvuotiaita, lähtivät matkaa usein kovissa sääoloissa maaliskuussa (19.3. Pyhän Joosefin päivä) ja palasivat takaisin kotiinsa vasta loka-marraskuussa. Matkaa tehtiin jalan yli solien. Työpäivät olivat pitkiä aamu neljästä iltakymmeneen. Töitä tehtiin kaivoksissa, maatiloilla, tehtaissa jne. Tytöt usein olivat piikoina. Aika helppoa on nykynuorten elämä itseasiassa. Tirolin vaeltavia lapsia kutsuttiin nimellä Schwabenkinder (Swabian Children).

Nautimme pienet juomat kahvilassa sitten siirsimme uton parkkiin alemmaksi. Ensin tutustuimme kirkkoon, joka on restauroitu vuonna 2016, mutta on rakennettu jo 1500 -luvulla. Samalla sytytimme Heidin ja Hanskin, moottoripyöräonnettomuudessa Puolassa menehtyneiden ystävien, muistolle kynttilät.

Todella hellesäässä jatkoimme portaita Landeckin ostoskaduille. Kävelimme nopeasti kaupunkin läpi Inn-joen suuntaisesti. Oli aika nauttia hieman virvokkeita ja suuntasimmekin terassille. Hienot jäätelöannoksen kruunasivat kaupunkivierailun.

Pokemoneja löytyy…joillakin on ongelmia puhelimien ja teinien kanssa.

Jätskien jälkeen suuntasimme auton takaisin kohti kotilaaksoa. Poikkesimme ennen kaupassa käyntia Ladisin kylässä Oberinntalissa. Se on osa kolmen kylän lomakeskusta, Serfaus-Fiss-Ladis. Kahdessa edelliseesä olimmekin jo vierailleet. Ladiksessa oli viehättävä lampi, jossa väki kalasteli. Kaloja näkyi todella paljon. Lammen vieressä nousi kukkula ja sen laella oli linna. Se oli valitettavasti kiinni ja auki hyvin harvoin.

Ladiksesta suunnistimme kaupan kautta takaisin Vergötscheniin nauttimaan viimeiset auringon säteet terassilta käsin. Maren tekemän kanariisimätön jälkeen olikin vuorossa kalustohuoltoa. Illalla alkoi ukkonen kumista vuorilla. Ylennsä kuuman päivän jälkeen vuorilla jyrisee. Nyt näkyi mahtavia salamoita joita jahtasimme kännykän salamienkuvausohjelman avulla.