Keskiviikko 17.7. – Tal-päivä

Keskiviikko 17.7. – Tal-päivä

Oli viimeisen kokonaisen päivän aika. Niin se loma hupenee. Päätettiin vierailla Schmirntalin lisäksi parissa kauniissa laaksossa, joissa emme vielä tällä reissulla olleet käyneet. Päivä aukeni kuumana ja aurinkoisena vaikka illaksi oli luvattu ukkostakin. Brunssi ja Minin nokka aluksi kohti Schmirntalin perukkaa. Sieltä avautuu upea näkymä Kaserntaliin, jota pitkin pääsisi vuorten yli kiipeämällä Hintertuxiin. Kleiner Kaserer näytti kolmitonnisena komealta.

Kaserntal
Kaserntal

Kasernista ajelimme hiljakseen takaisinpäin. Schmirntalin loppupäässä on lähes kilometrin kaksiosainen tunneli lumen vuoksi.

Tunneli Schmirntalissa
Tunneli Schmirntalissa

Pysähdyimme hetkeksi myös Schmirnin keskuksessa ja sanoimme näkemiin mukavalle kylälle. Hieno rauhallinen laakso. Ei mikään turistirysä vaan aito itävaltalaisalue.

Schmirn
Schmirn

Schmirnistä suuntasimme Minin Obernbergertaliin, eteläisimpään Wipptalin sivulaaksoista. Sielä sijaitsee myös alppiyhdistyksemme Jugend- und seminarhaus, jossa voisi esim. rippikoulun vetää hienosti. Alppivaellusrippikoulu kuullostaisi hienolta.

Jugendhaus (Innsbruck Alpenverein)
Jugend- und seminarhaus (Alpenverein Innsbruck)

Maisemat olivat kuin postikortissa. Todellisuudessa itseasiassa kauniimmat. Obernbergertalin päässä kohoavat lähes kolmetonniset huiput, Tribulaun, Swartze-Wand ja Kleiner Tribulaun. Sieltä löytyy myös parkkipaikka ja hienot vaelluskierrokset parille järvelle. Helpompi Obernberger Seelle ja kunnon vaellus Licht Seelle.

Obernberg
Obernberg

Alueen talot ovat kauniita perinteisiä itävaltalaismaalaistaloja. Myös loma-asuntoja näkyy runsaasti. Sekä vuokrattavia että yksityisomistuksessa olevia. Joskus kun täältä kesämökin saisi 😉

Maalaistalo
Maalaistalo

Obernbergistä suuntasimme seuraavaan Wipptalin sivulaaksoon eli vaikeasti lausuttavaan Gschnitztaliin, joka on ehkä jylhin alueen laaksoista. Laakso alkaa Steinachista varsin leveänä Brennerin moottoritien alta, mutta kapenee loppua kohden vuorten noustessa molemmilla puolilla kauniina ja jylhinä.

Gschnitztal
Gschnitztal
Ne vuoret!
Ne vuoret!

Ajelimme laakson päähän kylien läpi varsin kapeita kujiakin pitkin. Laakson päässä on maksullinen pitkäaikaisparkki vaeltajille. Sieltä lähtee polut monelle eri hüttelle. Mekin nousimme edellisenä vuonna Innsbrucker Hüttelle sieltä.

Obertalissa on myös vesiputous ja myllymyseo. Eevertkin löysi oikeankokoisen myllyn itselleen ja harkitsee mylläriksi siirtymistä. Hän kun on kuullut oivallisen tarinan Partaharjun mylläristä, Erä-Kallesta.

Myllymyseo Obertalissa
Myllymyseo Obertalissa

Myllykylän vieressä oli komea putous, jota olisi voinut käydä ihailemassa myös ylhäältä päin sillalta, mutta kuumuus alki olla sitä luokkaa että jätimme seuraavaan kertaan suuntasimme askeleemme Gasthof Frauersteiniin museon vieressä. Siellä nautimme oivallista apetta tirolilaiseen tapaan. Herätimme siellä hilpeyttä, koska Juha kävi kuvaamassa ruokaa odotellessa. Tarjoilija toi silloin Marelle kaksi isoa, siis todella isoa, annosta ja ihmetteli syökö rouva kaksi annosta. Hyvää oli!

Myllymuseon putous
Myllymuseon putous
Lounas punaisen varjon alla
Lounas punaisen varjon alla
Lounaspaikkakeidas
Lounaspaikkakeidas

Ruokailun jälkeen suuntasimmekin kohti majapaikkaamme. Aluksi oli hieman ongelmia kun paikkakunnan lehmät päättivät lähteä lypsylle samaan aikaan ja kansoittivat tien.

Kanssavaeltajia
Kanssavaeltajia

Menomatkalla pistäydyimme ihailemassa Gschnitzin kirkon freskoja. Nämä laaksojen kirkot ovat kyllä uskomattomia. Ehkä liikaa blingblingiä luterilaiseen makuun, mutta ne maalaukset ja yksityiskohtien runsaus. Menisi tunteja tutkia tarkasti kaikki yksityiskohdat. Ja näitä jumalanpalveluspaikkoja on todella paljon.

Gschniztsin kirkko
Gschniztsin kirkko
Alttari
Alttari

Illan vietimme isäntäpariskunnan kanssa niitä näitä mukavia jutellen. Yllättävän paljon sitä juttelee kolmenkymmenen vuoden takaisella kolmen vuoden lukiosaksalla. Ihan yllättää itsensä. Tärkeintä ei ole kielioppi vaan se että tulee ymmärretyksi.

Lopulta ei auttanut kuin alkaa pakkaamaan. Torstaina lennetään kotiin. Ei meinnannut tulla uni millään silmään. Juhalla. Mare nukkui oikein hyvin.

Saxerhof, Schmirn
Saxerhof, Schmirn, oiva majapaikkamme ystävällisine isäntineen.

Tarinan loppu kirjoitetaankin sitten Suomesta käsin.