Keski-Suomen piipahdus – lauantai 21.8.2021

Keski-Suomen piipahdus – lauantai 21.8.2021

Aamupäivällä siirsimme matkakotilomme Keskisen karavaanialueelta viereiselle parkkialueelle ja syöksyimme suinpäin ostoshelvettiin. Taas oli Vesa laajentanut ja ympärillä olevatkin. Mitähän Tuurille tapahtuu jos Keskisen kyläkauppa joskus lopettaa. Nyt on munat vahvasti yhdessä korissa. Hieman vaatteita ja juomista löydettiin, aika maltillisesti.

Keskiseltä suuntasimme kohti Keski-Suomea. Välillä ajoimme todella rankassa vesisateessa kohti Petäjävettä. Sinne päästyämme vierailimme Petäjäveden vanhassa kirkossa. Puukirkko on todella vaikuttava ja onneksi säästynyt tulipaloilta ja purkamiselta. Kirkossa oli erinomainen opas, joka valotti kirkon historiaa ja rakennusta.

UNESCOn maailmanperintökohde Petäjäveden vanha kirkko kertoo suomalaisen kansan arjen tarinaa neljältä vuosisadalta. Keskisuomalaisten talonpoikien vuosina 1763–65 rakentama vanha kirkko on veistetty huikaisevalla taidolla ja kätkee sisäänsä elämän suurimpia tunteita. Vanha kirkko on petäjävetisille rakas, ja se lumoaa tuhannet kävijänsä vuosi vuodelta. Petäjäveden vanhan kirkon synty kertoo suomalaisesta omapäisyydestä – isäntämaa Ruotsista ei odoteltu lupaa tai pohjapiirustuksia, vaan rakennustyö tehtiin kirkonrakentajamestari Jaakko Klemetinpoika Leppäsen johdolla omin suunnitelmin. Vuoden 1763 kesällä valmistuivat lattiat, seinät ja jyrkkä paanukatto. Vuoden 1764 aikana viimeisteltiin sisustus ja vuotta myöhemmin asennettiin ikkunat. Kirkko jäi pois käytöstä vuonna 1879, kun pitäjään rakennettiin uusi kirkko Kirkkolahden vastarannalle. Vanhaa kirkkoa ei suunnitelmista huolimatta koskaan purettu. Kellot jätettiin tapuliin ja hautausmaata käytettiin edelleen. Vanhaa kirkkoa on hoidettu rakennusmuistomerkkinä 1920-luvulta asti. Museovirasto on ohjannut kirkon kunnostamista ja ylläpitoa 1950-luvulta lähtien. Kirkon ympäristöä on kohennettu 1990-luvulta lähtien. (Lähde: https://petajavesioldchurch.fi/kirkon-tarina/)

Matti Nykäsen mäki

Petäjävedeltä ajelimme Jyväskylään Laajavuoren Laajiksen karavan-alueelle lasketterinteen ja Matti Nykäsen mäen juurelle. Alueelle kannattaa varata paikka verkon kautta. Alue on pienehkö, mutta palvelut ovat eriomaiset. Laajiksen hostellin palvelut ja koko urheilualue on käytössä.