Hailuoto – torstai 19.8.2021

Hailuoto – torstai 19.8.2021

Rovaniemi

Arvoimme hieman mihin suuntaan Rovaniemeltä lähtisimme. Alkuperäinen suunnitelma oli mennä Hailuotoon, kun siellä ei olla koskaan käyty. Sadekelien jatkuminen kuitenkin mietitytti sinne lähtöä. Lopulta varasimme matkaparkki.comista sen appsilla autollemme sähköpaikan Hailuodon Marjaniemen matkaparkista. Ei sitten illalla yhtään kaduttanut.

Torstain reitti

Rovaniemeltä ajelimme hieman totutusta poikkeavaa reittiä alaspäin kohti Oulua. Ensin Ranuan suuntaan ja sieltä Oijärven ja Kiiminkin kautta Ouluun. Kiva ja suhteellisen hyvässä kunnossa ollut tie. Ruuhkaa ei juuri ollut kuin vasta Yli-Iin ja Oulun välillä. Sekin vastaantulevien kaistalla.

Keli oli hyvinkin vaihtelevaa. Satoi rankasti, aurinko paistoi, satoi rankasti, satoi kaatamalla, aurinkoa pilkahti jne. Mare seurasi silmä kovana säätutkasta miten saderintamat liikkuivat.

Rovaniemeltä lähdettyämme pysähdyimme Lapin sodan muistomerkille. Ylimaan taisteluiden muistomerkki on Ranuan Palovaarassa Ranua – Rovaniemi tien (kt 78) varrella, tien länsipuolella Palovaaraan johtavan tien risteyksessä. Muistomerkille on opastusviitat ja sen läheisyydessä on pysäköintialue. Muistomerkin suunnitteli professori Ensio Seppänen ja se paljastettiin 29.8.1982. Tekst muistomerkissäi: ”Ylimaa 7. – 9.10.1944. Näillä kankailla taistelivat jääkäriprikaatin miehet saksalaisen vuoristoarmeijan osastoja vastaan

Ylimaan taistelujen muistomerkki

Ylimaan taistelu käytiin  7.–10. lokakuuta 1944 . Kiimingistä edennyt kenraalimajuri Ruben Laguksen johtama panssaridivisioona kohtasi Puolangalta edenneen eversti Albert Puroman johtaman 6. divisioonan Pudasjärvellä. Nämä joukot koostettiin yhteen ryhmä Lagukseksi, jolle ylipäällikkö Mannerheim antoi käskyn jatkaa etenemistä kohti Rovaniemeä. Etujoukoksi muodostettiin taisteluosasto Hynninen.

Kuvan lähde: Suomen rintamamiehet 1939-1945: 6. D:n historiikki Turku 1972

Ensimmäinen taistelukosketus saksalaisiin saatiin jo 2.10. Varsinaiset taistelut alkoivat 7.10. kun taisteluosasto Hynninen koukkasi Portimojärven länsipuolelta saksalaisten selustaan. Tien suunnasta hyökkäsi viides jääkäripataljoona. Saarrosyrityksistä huolimatta eversti Emil Schulerin johtaman vuoristojääkärirykmentti 218:n onnistui jatkaa vetäytymistään. Saksalaiset onnistuivat puolustukselle suotuisassa maastossa aiheuttamaan aktiivisesti hyökkääville suomalaisjoukoille tappioita ja estämään saarrosyritykset.

Ranuan Palovaaraan on pystytetty taistelun muistomerkki. Muistomerkin on suunnitellut professori Ensio Seppänen ja se paljastettiin 29. elokuuta 1982. Muistomerkissä lukee: ”Ylimaa 7. – 9.10.1944. Näillä kankailla taistelivat jääkäriprikaatin miehet saksalaisen vuoristoarmeijan osastoja vastaan.” Muistomerkin lähimaastossa on myös retkeilyreitti ”Taisteluiden polku”. (lähde Wikipedia)

Rouva poimi jälleen kasan puolukoita Taistelijan polun varrelta. Puolukkaretki olisi hyvin voinut olla toinen matkamme teemoista. Nyt keräsimme vain taskut täyteen. Paikka paikoin olisi saanut ämpäritkin helposti täyteen.

Yli-Iin matkakeskusksessa tankattiin ja Hesellä vedettiin hampparit ja jatkettiin matkaa kohti Hailuotoa. Hailuotoon pääsee vain lautalla. Jouduimme odottelemaan satamassa reilun tunnin ennenkuin pääsimme lautalle. Lauttamatka kestää noin 30 minuuttia. Odottelu sujui dramaattisia pilviä ja Hercule Poirotia katsellessa

Hailuoto (ruots. Karlö) on Suomen kunta, joka sijaitsee samannimisessä saaressa Perämerellä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa. Ainutlaatuinen maisema ja luonnonolosuhteet ovat nostaneet Hailuodon, Perämeren suurimman saaren kansallismaisemaksi. Kaikista Suomen merialueiden saarista Hailuoto on pinta-alaltaan Ahvenanmantereen ja Kemiönsaaren jälkeen kolmanneksi suurin. Saaren ensimmäisten osien arvioidaan nousseen merestä noin 1 700 vuotta sitten, ja nykyisen muotonsa se on saanut useiden eri saarien yhteenliittymänä. Maannousun jatkuessa se kasvaa aikanaan kiinni mantereeseen.

Hailuodossa asuu 949 henkeä, ja se on asukasluvultaan Pohjois-Pohjanmaan maakunnan ja entisen Oulun läänin pienin kunta. Hailuodon naapurikunnat ovat Lumijoki, Oulu ja Siikajoki. Entisiä naapurikuntia ovat Ouluun liitetyt Haukipudas ja Oulunsalo.

Hailuoto on paitsi kunnan (hallinnollinen alue), myös saaren (maantieteellinen alue) nimi. Hailuodon saari sijaitsee Perämerellä Oulun edustalla. Se on Perämeren ainoa pysyvästi asutettu saari, jonne ei ole kiinteää tieyhteyttä.

Hailuodon läntisimmässä kohdassa, Marjaniemessä, sijaitsee Marjaniemen majakka. Majakan juurella sijaitsevassa entisessä Luotsausliikelaitoksen luotsiasemarakennuksessa toimii nykyisin Luotsihotelli, ja majakan vieressä olevassa rakennuksessa on toiminut Oulun yliopiston Perämeren tutkimusasema. Koko Hailuoto on luokiteltu kuuluvaksi Suomen valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Hailuodon pitäjäruoaksi nimettiin 1980-luvulla siiasta tehdyt kalapotut.

Kalapotut kahdelle

 • 2 dl vettä 
 • 4 keskikokoista perunaa 
 • 200 g kalaa: muikkua, lohta, siikaa, ahventa (iso kala fileinä) 
 • 1 dl keittojuureksia 1/2 kalaliemikuutiota 
 • hiukan purjoa tai sipulinvarsia 
 • pari maustepippuria 
 • (suolaa) 

Höystö: 

 • 1 pieni sipuli hienonnettuna 
 • 1 rkl voita 
 1. Laita perunalohkot, keittojuurekset, purjo tai sipulinvarret,liemikuutio ja mausteet veteen. Keitto saa kiehua hetken, ennen kuinlisäät paloitellut kalat. Keitä kypsäksi, mutta muista, että ainekseteivät saa kiehua hajalle. 
 2. Pehmennä sipulihakkelus voissa esim. mikrossa kuumentaen. Tuo kalapottu tarjolle vihreän salaatin ja paprikan kanssa. Aterialleosallistujat höystävät itse annoksensa voisulan ja sipulin seoksella.

Ajelimme koko saaren lävitse Marjaniemeen. Siellä parkkeerasimme automme kala- ja vierassataman matkaparkkiin, joka sijaitsee aivan meren rannalla. Tosi hieno paikka. Illalla myö sää suosi meitä ja kävelimme hiekkadyyneillä ja ihailimme Marjaniemen majakkaa. Illan kuluessa selvisi myös että Majakassa on livekamera, jonka kuvassa autommekin näkyi.

Maisemat olivat kertakaikkiaan hienot. Tänne täytyy tulla myös toistamiseen. Meri, dyynit, kauniit saaristolaistalot, kaikki yhdessä luovat varsin uniikin tunnelman. Suosittelemme käyntiä.

Marjaniemi, Hailuoto
Kävelyretki dyyneille