Hailuodosta Tuuriin – perjantai 20.8.2021

Hailuodosta Tuuriin – perjantai 20.8.2021

Heräsimme aaltojen pauhuun. Keli sinänsäö oli retkelle ominainen, sadekuuroja tiedossa. Näin kertoi sääneito Mare. Aamutoimien jälkeen siirryimme aamiaiselle viereiseen Luotsi-hotelliin, joka sijaitsee entisissä luotsitalossa. Aamiaisen hinta 15 e ei kyllä vastannut aamiaisen tasoa. Sen verran tulee kierrettyä hotelleja myös työn puolesta että muutama hassu leikkele, jotka loppuvat kesken ei oikein korreloi hinnan kanssa. Maisemat toki olivat hieno ravintolasalista.

Auto laitettiin ajokuntoon ja mainiolta Marjaniemen matkaparkilta suunnattiin kohti Hailuodon nähtävyyksiä. Ensin pysähdyimme Kniivilän kotiseutumuseossa, joka osoittautui todella laajaksi ja mielenkiintoiseksi paikaksi. Monenlaista esinettä oli esillä. Tosin hieman sekavasti. Punainen lanka löytyi lähinnä päätalosta, jossa esiteltiin siellä asuneiden sisarusten elämää. Muissa rakennuksissa oli kasattu erilaisia esineitä, joita museolle oli lahjoitettu. Yksi asia jäi puuttumaan. Isovihan aikana alueella tapahtui järkyttävä kansanmurha ja monia hailuotolaisia vietiin orjiksi Venäjälle. Näistä tapahtumista ei Hailuodossa osunut meidän silmiimme mainintoja tai tapahtumapaikkoja: https://yle.fi/uutiset/3-8227929. Lieneekö vieläkin liian syvä arpi.

Museolta siirryimme Hailuodon panimolle, mistä Mare hankki jouluolusia varastoon. Tosin saa niitä Eastonin CityMarketistakin. Mutta kalliimmalla. Panimolla pannut pöhisivät. Pubin myyjä ei kauheasti puhissut tai ollut myyntihenkinen. Vähän sellainen elämään kyllästynyt fiilis.

Pannut pöhisee

Panimolta ajelimme sitten Organumiin. Hailuoto Organum on Hai Artin rakentama betoninen tilataideteos, joka sijaitsee Ulkokarvossa. Teos on arvostetun akustiikkataiteilija Lukas Kühnen suunnittelema. Lukas Kühne on suunnitellut aiemmin vastaavanlaiset teokset Viroon ja Islantiin.

Organum

Veistos koostuu kolmesta erikokoisesta toisiinsa kiinnittyneestä kupolista. Kullakin kupolilla on oma resonanssi, joka vastaa nuottia, ja toimii luonnollisena äänen vahvistimena. Hyvin soi, kun Vuosaaren baritoni veti Ave Marian.

Pyöreä muoto on valittu sen akustisten ominaisuuksien takia, ja veistoksen visuaalinen muotokieli sijoittuu harmonisesti ympäröivään maisemaan. Sisäänkäytävä veistos vaikuttaa sekä visuaalisiin, että kuulollisiin aisteihin – Organumissa voi laulaa, puhua, hiljentyä tai järjestää vaikkapa pienoiskonsertteja.

Veistos on rakennettu Ulkokarvossa puuston puolelle mahdollisimman kauas ranta-alueesta, jossa maa on korkeammalla. Veistos sulautuu ympäristöön huomioiden maiseman ominaispiirteet.  Tekijöillä on kokemusta aiemmista rakennuskohteista, joissa tilataideteoksen ympäristö on saatu pidettyä alkuperäisessä tilassaan.

Hailuoto Organum -tilataideteos on rakennettu kesällä 2014. Teos toteutettiin Hai Artin Soiva Saari -hankkeen puitteissa ja Goethe-Institut Finnland:in tuella.

Alue osoittautui varsinaiseksi sota-alueeksi. Sellainen pauke kävi rannassa joka puolella. Vesilintujen metsästys oli alkanut.

Jatkoimme lauttarantaan, jossa odottelimme tunnin seuraavaa yhteyttä. Viereisen kioskikahvilan pitsapalat auttoivat odottelussa. Lautalta päästyämme alkoikin pisin legimme kun suuntasimme Kokkolan kautta kohti Pohjanmaan ostoshelvettiä Tuurissa. Sen verran pitkä, että kuskikin vaihtui välillä.

Mare hyppäs puikkoihin kun Juhan silmiä alkoi painamaan.

Onnelan karavaanialue on oikeastaan ainoa lohtu paikassa. Erinomaisella palveluilla varustettu erittäin iso alue (yli 800 paikkaa) kauppakeskuksen välittömässä läheisyydessä. Halpa hinta ja ainoa miinus tulee ilmoittautumisjärjestelyistä. Jonotusta kesti luvattoman kauan kun vielä osa etuili jonossa kävellen tekemään saapumisilmoituksen. Yön hinta sähköineen 20 e, joka oli selvästi halvin koko matkalla. Rauhallinen alue.